IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Секторът на услугите в Япония расте, икономиката се съвзема

Индексът на бизнес активността в сектора на услугите се повиши за трети пореден месец през август

11:36 | 19.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Секторът на услугите в Япония расте, икономиката се съвзема

Търсенето на услуги в Япония продължи да расте за трети пореден месец през август, което е добър знак, защото показва, че възстановяването на икономиката започва да се усеща и от крайните потребители. Междувременно Японската централна банка (ЯЦБ) заяви в своя най-нов доклад, че икономическите условия се подобряват във всички девет региона на страната.

Индексът на бизнес активността в третичния сектор, или сектора на услугите, нараства с 0,3% спрямо юли, което се оказа повече от очаквания от анализаторите ръст от 0,1% на месечна база. Показателят следи стойността на услугите, закупени от японския бизнес през изминалия месец, и на практика обхваща около 63% от японската икономика, предаде Bloomberg.

Анализаторите предупреждават, че нарастването на активността в сектора на услугите може да бъде възпрепятствано от нарастващата безработица, която ще продължи да оказва натиск върху потребителските разходи. Потреблението нарасна с 2,6% на годишна база през август, а потребителското доверие се повиши до близо двугодишен връх през септември.

Оптимистичната нотка се запазва и в последния тримесечен доклад на ЯЦБ. Той разкрива, че част от регионалните различия в икономическите условия изчезват, но условията остават трудни в пет от деветте региона. Миналата седмица ЯЦБ остави лихвата на ниво от 0,1% за десети пореден месец и отново повиши оценката си за икономиката.

Японската йена поскъпва с половин процент спрямо щатския долар по време на днешната валутна сесия. Към 11:30 ч. българско време един щатски долар се разменя срещу 90,39 йени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:47 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още