IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Недостигът на оферти продължава да оскъпява жилищата във Великобритания

Жилищата поскъпват с 0,2% на годишна база през октомври, което е първият ръст за последната година, показаха данните на Rightmove

10:10 | 19.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Недостигът на оферти продължава да оскъпява жилищата във Великобритания

Цените на жилищата във Великобритания за повишиха с 2,8% на месечна база през октомври и вече са с 0,2% над нивата си от същия месец на 2008 г. Това е първото поскъпване на имотите на годишна база за последната година и Лондон отново води по повишение. Причината за това обаче се крие в недостига на оферти за продан, става ясно от данните на сайта за имоти Rightmove.

Средната продажна цена на жилище в страната се повишава с 6 188 лири до 230 184 лири през разглеждания месец. През септември имотите във Великобритания поскъпнаха с 0,6% на месечна база, но цените им останаха с 1,5% под нивата си отпреди година. Броят на обявените за продан имоти е с 36% по-малък спрямо средата на 2007 г., или периода преди началото на кредитната криза.

От Righmove коментират, че текущите ценови нива на пазара на имоти са продиктувани от необичайно ниската активност от страна на продавачите. Причината за недостига в предлагането се крие в нежеланието на собствениците да продават своите имоти при сегашните икономически условия и ценови нива. Голяма част от тях предпочитат да изчакат края на кризата, уточняват от Righmove.

Аналогични проучвания на пазара на имоти на Кралския институт на лицензираните оценители (RICS) и на ипотечните кредитори Halifax и Nationwide също показаха годишен ръст в цените на жилищата във Великобритания през есента. Но и в този случай поскъпването се дължи на ограниченото предлагане.

Британският паунд поевтинява с 0,4 спрямо щатския долар от началото на днешната валутна сесия. Към 10:00 ч. българско време един паунд се разменя срещу 1,6295 щатски долара, като от началото на тази година британската валута е поскъпнала с близо 12% спрямо щатския долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още