IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Потребителското доверие в САЩ намалява, но индустрията расте

Оценката на потребителите за текущото състояние на икономиката се влоши неочаквано

19:23 | 16.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Потребителското доверие в САЩ намалява, но индустрията расте

Американските потребители се разколебаха в своите очаквания относно възстановяването на икономиката, в резултат на което индексът на потребителското доверие на Мичиганския университет неочаквано се понижи през октомври.

Стойността му възлезе на 69,4 спрямо 73,5 пункта през септември, което бе най-високото ниво на измерителя на потребителските нагласи за последните 12 месеца. Анализаторите очакваха повишение до 73,6 пункта спрямо първоначално обявените за септември 70,2 пункта.

Оценката на потребителите за текущото състояние на икономиката, както и очакванията им за развитието й през следващите шест месеца, се понижават едновременно през октомври.

Това показва, че според домакинствата тяхното финансово състояние се е влошило и те ще бъдат по-малко склонни да правят големи разходи, каквито са покупките на жилище или автомобил, на фона на растящата безработица.

По-рано днес стана ясно, че индексът на индустриалното производство се е повишил с 0,7% на месечна база през септември. Икономистите очакваха по-слаб ръст, след като през август показателят нарасна с 1,2% на месечна база.

Това е третото поред месечно увеличение на продукцията на мините, фабриките и компаниите за комунални услуги. Повишението за третото тримесечие възлиза на 5,2% - най-силният тримесечен ръст за последните четири години.

Степента на оползотворяване на производствения капацитет нараства до 70,5% през октомври спрямо 69,9% за предишния месец. Най-много се увеличава производството на автомобили, метали и технологични продукти.

Щатският долар поскъпва с 0,5% спрямо еврото от началото на днешната валутна сесия. Към 19:20 ч. българско време двойката EUR/USD се котира при ниво от 1,4876 долара за евро.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:50 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още