IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Грийнспан: Рублата засега няма шансове да стане резервна валута

Според бившия шеф на Фед ще са необходими поне 10 години, за да започне руската рубла да се възприема като резервна валута

10:11 | 16.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Грийнспан: Рублата засега няма шансове да стане резервна валута

Руската рубла засега няма шансове да стане резервна валута, дори на регионално ниво, смята бившият ръководител на Федералния резерв на САЩ Алън Грийнспан, цитиран от РИА Новости.

По думите му превръщането в резервна валута зависи от много фактори, вкл. доверие и възможност за пълна конвертируемост, а рублата няма възможност засега да стане резервна валута по силата на прекомерната си привързаност към един показател – стойността на петрола.

Грийнспан коментира, че в Русия има „исторически недоразвита инфраструктура“ и доколкото икономиката не е диверсифицирана, а се основава главно на износа на суровини, то националната валута не може да претендира още за резервна валута.

По мнението му дори Русия да започне да прави решителни крачки за модернизация на икономиката си, ще са необходими не по-малко от 10 години, за да започне руската рубла да се възприема като резервна валута.

Алън Грийнспан предвижда, че засега доларът ще си остане основна резервна валута независимо от колебанията му, въпреки че нарастването на държавния дълг на САЩ, вкл. и заради антикризисните мерки, може в бъдеще да струва скъпо на Америка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:30 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още