IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

САЩ с нови критики към Пекин относно валутния курс

Американският финансов министър се изказа остро срещу липсата на гъвкавост във валутния курс на юана

09:34 | 16.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
САЩ с нови критики към Пекин относно валутния курс

Финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър за пореден път разкритикува Китай за това, че във валутния курс на страната липсва гъвкавост. Освен това той се изказа критично и срещу това, че валутните резерви на азиатската държава растат прекалено бързо.

В изказване пред Конгреса Гайтнър обяви, че се притеснява сериозно за стабилността на валутния курс на Китай. Той обаче се въздържа от това да обвини Пекин в манипулиране на валутния си курс, както направи по-рано тази година, предава ВВС.

„Твърдият курс на юана и ускоряването на ръста на натрупване на резерви са сериозни проблеми, които би трябвало да бъдат отстранени, за да се подпомогне създаването на по-силна и балансирана глобална икономика в съответствие с рамките на Г-20“, каза Гайтнър.

Той е на мнение, че юанът, който е поевтинял с 6,9 на сто спрямо долара от февруари досега, остава „подценен“. Валутните резерви на Китай пък отбелязаха скок от 20 на сто на годишна база и към края на септември възлизат на 2,27 трлн. долара.

Според американски производители китайската валута е надценена с 20 до 40 на сто спрямо долара, което дава огромно предимство на китайските компании. Представители на бизнеса атакуваха вчерашното изказване на Гайтнър с мотива, че той е трябвало отново да обяви, че Китай манипулира валутния си курс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:37 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още