IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бразилският реал е най-добре представящата се валута през 2009 г.

От началото на тази година бразилският реал е поскъпнал с 36% спрямо долара

15:56 | 15.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Бразилският реал е най-добре представящата се валута през 2009 г.

Бразилският реал се превърна в най-добре представящата се спрямо щатския долар основна валута през тази година, предаде Bloomberg. Обменният курс достигна 1,7007 реала за долар през тази седмица, което е най-високото ниво в полза на реала от началото на септември 2008 г.

Бразилската централна банка се намеси на валутните пазари, за да спре поскъпването на местната валута чрез изкупуването на щатски долари, но безрезултатно. От началото на тази година бразилският реал е поскъпнал с 36% спрямо долара и наближава рекордно високия си курс от лятото на 2008 г.

Бразилският реал поскъпва убедително през последните шест седмици, като от началото на тази седмица обменният му курс спрямо щатския долар нараства с 2,4%. Това се дължи отчасти и на силното търсене на активи, деноминирани в бразилски реали, след успешното IPO на Banco Santander.

Данните на Бразилската централна банка от тази седмица показаха, че през първите девет дни на октомври в страната са влезли преки чуждестранни инвестиции на стойност 3,73 млрд. долара в сравнение с инвестиционен поток от 1,37 млрд. долара през целия септември.

Бразилската икономика е създала близо 253 хил. нови работни места през септември, което е рекорд за последната година. След като се свиваше в продължение на две тримесечия, брутният вътрешен продукт на страната нарасна с 1,9% през второто тримесечие спрямо предходното.

По този начин Бразилия стана първата държава от Латинска Америка, която излезе от рецесията. Според консултантската компания RGE Monitor икономиката на страните от Латинска Америка ще се свие с общо 2,6% през 2009 г., след което ще нарасне с 3,3% през следващата.

Завръщането на бразилската валута към нивата отпреди разгара на финансовата криза загатва, че увереността на инвеститорите в световната икономика и финансовите пазари се е възстановила и те вярват, че най-трудният момент от рецесията е отминал.

Освен това Бразилия ще бъде домакин на летните Олимпийски игри през 2016 г., което открива големи възможности за инвестиции пред страната и вероятно ще направи нейния фондов пазар още по-привлекателен за чуждите инвеститори, които и сега виждат сериозни перспективи в него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още