IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

В Австралия се готвят за рязко повишение на лихвения процент

Австралийската централна банка предупреди собствениците на ипотекирани имоти да са готови за бързо повишение на лихвените проценти

11:31 | 15.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
В Австралия се готвят за рязко повишение на лихвения процент

Гуверньорът на Австралийската централна банка Глен Стивънс заяви, че банката не може да си позволи да поддържа основния лихвен процент в страната на сегашното му рекордно ниско ниво. Той загатна, че е възможно серията от бързи редукции на лихвата да бъде последвана от бързо увеличение.

Според него ниското ниво на лихвения процент е било продиктувано от очакванията за по-значително влошаване на австралийската икономика, което така и не се е случило. Централната банка прогнозира, че икономиката на страната ще продължи да расте и през 2010 г.

Глен Стивънс допълни, че банката е била подготвена за финансовата криза. Нейното ръководство предварително е решило да действа агресивно по отношение на основния лихвен процент, малко преди да се разрази бурята на световните финансови пазари преди година.

Една от основните задачи на Австралийската централна банка е да поддържа инфлацията в интервала от 2 до 3%. Доклад на Мелбърнския институт от днес показа, че очакванията на австралийските потребители за инфлационното равнище в страната остават непроменени през октомври.

Инфлационните очаквания сочат за ръст на потребителските цени от 3,5% на годишна база за трети пореден месец. Делът на анкетираните австралийци, които очакват инфлацията да се понижи до интервала, заложен от австралийската централна банка, се повишава леко до 17,3%.

Безработицата в Австралия се понижи до 5,7% през септември, брутният вътрешен продукт на страната нарасна с 0,6 на сто на годишна база през второто тримесечие, а централната банка изненадващо повиши основната лихва до 3,25% в началото на октомври.

Австралийският долар поскъпва с 0,6% спрямо щатския си съименник днес и към 11:15 ч. българско време се разменя срещу 0,9218 щатски долара. От началото на тази година австралийският долар е поскъпнал с близо 30% спрямо щатската валута и с 21% спрямо еврото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:20 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още