IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията в Румъния продължава да се забавя

Индексът на потребителските цени се е повишил с 0,4% на месечна и с 4,9% на годишна база през септември

17:42 | 12.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Инфлацията в Румъния продължава да се забавя

Инфлацията в Румъния забави темпа на своя годишен ръст от 5% през август до 4,9% през септември и по този начин увеличи възможностите на Румънската централна банка да понижи допълнително основната лихва, за да стимулира икономическото възстановяване на страната.

Основният лихвен процент в Румъния възлиза на 8 на сто и е най-високият сред всички страни в Европейския съюз. Пазарните анализатори очакваха, че цените на стоките и услугите в потребителската кошница ще се повишат с 4,8% спрямо същия месец на миналата година.

В сравнение с август индексът на потребителските цени се е повишил с 0,4%. Инфлацията в страната започна да забавя темпа на своя ръст през февруари, след като рецесията ограничи потребителското търсене и позволи на централната банка да намали основната лихва пет пъти.

Според икономистите на Румънската централна банка инфлацията в страната ще се забави до 4,3% на годишна база до края на тази година и по този начин ще попадне в заложения от банката интервал за ръст на потребителските цени от 2,5% до 4,5%, предаде Bloomberg.

Икономиката на Румъния се сви с 1,1% през второто тримесечие спрямо първото, когато брутният вътрешен продукт на страната намаля с 2,9%. Международният валутен фонд, който предостави 20 млрд. евро заем на Румъния, предвижда ръст на БВП през последното тримесечие.

Политическата криза в Румъния, която доведе до разпадане на коалиционното правителство в началото на октомври, вероятно ще забави икономическите реформи в страната. Безработицата се повиши до 6,9% през септември, което е най-високото ниво за последните пет години.

Румънската лея поевтиня с близо 0,2% спрямо еврото от началото на днешната валутна сесия. Към 17:30 ч. българско време едно евро се разменя срещу 4,2799 леи след данните за инфлацията спрямо курс от 4,2810 леи за евро в края на петъчната валутна сесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още