IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лихвата на Острова ще остане ниска „за години напред“

От Центъра за икономически и бизнес изследвания на Острова смятат, че основната лихва няма да мине над 2% поне до 2014 г.

11:40 | 12.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Лихвата на Острова ще остане ниска „за години напред“

Основният лихвен процент на Острова ще остане нисък за години напред. На фона на това данъците в страната ще се вдигат, а разходите на правителството ще трябва да бъдат свивани, показва анализ на британския Център за икономически и бизнес проучвания (CEBR).

Съгласно очакванията на анализаторите от центъра основният лихвен процент на Английската централна банка ще остане на настоящото си рекордно ниско ниво от 0,5 на сто поне до 2011 година, предава ВВС. Към 2014 година пък не се очаква основната лихва да бъде по-висока от 2 на сто.

Докладът показва, че се очаква спадът в курса на британската лира да продължи, като спрямо долара се прогнозира ниво от около 1,4 долара за една лира. Прогнозите спрямо еврото са, че лирата може да падне под 1 лира за евро.

Прогнозата на CEBR е базирана на очаквания за опит на правителството да свие бюджетния дефицит с поне 100 млрд. лири по време на следващия мандат. Около 80 млрд. от това съкращение се очаква да дойдат от свиване на разходите, а 20 млрд. лири – от увеличаване на данъците.

Подобно свиване на публичните разходи ще ограничи значително икономическия растеж, което ще принуди АЦБ да държи лихвите ниски, посочват от CEBR. На фона на това от института очакват ръст на икономиката с 1,3 на сто през следващата година след спад от 4,3 на сто тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още