IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Изненадващ ръст на производствените цени на Острова

Изходящият индекс на производствените цени се повишава с 0,4% на годишна база през септември

12:52 | 09.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Изненадващ ръст на производствените цени на Острова

Цените на ниво производител във Великобритания записаха първото си увеличение за последните пет месеца през септември, главно поради силното поскъпване на петролните продукти, чиито цени се увеличават с 2% на месечна база.

Изходящият индекс на производствените цени се повишава с 0,5% на месечна и 0,4% на годишна база. Икономистите очакваха по-малък месечен ръст на цените от 0,1% и понижение от 0,1% спрямо септември 2008 г.

Всички категории, включени в изходящия индекс на потребителските цени, отчитат ръст, с изключение на алкохолните напитки, тютюневите изделия и хартиените продукти.

Междувременно входящият индекс на производствените цени, който следи цените на суровините и горивата, се понижава с 6,5% на годишна база и отчита спад от 0,5% спрямо август.

Нестабилното състояние на британската икономика накара Английската централна банка да остави основния лихвен процент в страната на ниво от 0,5 на сто за осми пореден месец през октомври. С ниската лихва и изкупуването на финансови активи за 175 млрд. паунда АЦБ се надява да стимулира икономическата активност в страната.

Отделни данни на Националното статистическо бюро показаха, че търговският дефицит на Великобритания се е свил през август до най-ниската си стойност от юни 2006 г. Стойността му възлиза на 6,2 млрд. паунда спрямо дефицит от 6,4 млрд. паунда за месеца преди това.

Вносът на стоки намалява с 1,2% през разглеждания месец, а понижението на износа е по-слабо и възлиза на 0,6% на месечна база.

Британската лира поевтинява с 0,8% спрямо долара от началото на днешната валутна сесия. Към 12:40 ч. българско време една лира се разменя срещу 1,5946 щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още