IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лихвата в еврозоната остава 1%

Година след координираната намеса на централните банки ЕЦБ предпочете да не променя курса на своята парична политика

15:03 | 08.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Лихвата в еврозоната остава 1%

Основната лихва в еврозоната остана на рекордно ниското ниво от 1 на сто за шести пореден месец, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) предпочете да не променя курса на своята парична политика на фона на признаците за стабилизиране на европейската икономика.

Октомврийската среща на Управителния съвет на ЕЦБ във Венеция бележи една година, откакто централните банки на водещите икономики понижиха едновременно основните си лихвени проценти. Причина за тяхната безпрецедентна намеса стана фалитът на американската инвестиционна банка Lehman Brothers през септември 2008 г., който задълбочи кризата на финансовите пазари.

В допълнение към ниските лихвени проценти ЕЦБ отпусна 442 млрд. евро на банковата система в еврозоната като заем с лихва 1% и срок от 1 година през юни, след което им предостави още 75 млрд. евро през септември. Това показва, че търсенето на паричен ресурс от страна на банките се е понижило значително поради стабилизирането на финансовата система.

Ставката на ЕЦБ за рефинансиране на банките остава на ниво от 1,75 на сто, а ставката по депозитите – 0,25 на сто. В 15:30 ч. българско време се очаква изявлението на президента на ЕЦБ Жан-Клод Трише за взетото лихвено решение и неговата позиция относно силното поскъпване на еврото през тази година, което може да застраши възстановяването на европейската икономика.

Задачата на ЕЦБ се усложнява допълнително и от стремежа на банката да съчетае основната си цел за съхраняване на ценовата стабилност в еврозоната с извънредните мерки за стимулиране на икономическия растеж. Повечето пазарни анализатори очакват лихвения процент в еврозоната да остане на сегашното си ниво до средата на 2010 г.

Според Европейската комисия брутният вътрешен продукт на еврозоната ще нарасне с 0,2% през третото тримесечие и с 0,1% през четвъртото. Икономиката на еврозоната се сви с 0,2% през второто тримесечие, а потребителските цени се понижиха с 0,3% през септември, което е много под заложения от ЕЦБ таргет за инфлация от 2% на годишна база.

Към 15:00 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4753 щатски долара, като лихвеното решение на ЕЦБ не оказа влияние на валутната търговия. По-рано днес Английската централна банка остави основната си лихва на ниво от 0,5 на сто за осми пореден месец, а по-рано през седмицата Австралийската централна банка изненадващо повиши своята до 3,25 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още