IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Силната йена не плаши японските компании

През август страната отчита ръст от 10% на излишъка по текущата сметка

09:55 | 08.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Силната йена не плаши японските компании

Излишъкът по текущата сметка на Япония за август възлиза на 1,17 трлн. йени. Това означава, че положителното салдо е нараснало с 10,4 на сто, което е по-малко от предварителните очаквания за излишък от 1,2 трлн. йени, или ръст от 12,7 на сто.

През юли статистиката отчете свиване на излишъка по текущата сметка с 19,4 на сто до 1,266 трлн. йени.

Данните, публикувани днес, показват още, че салдото от търговия със стоки е излязло на положителна територия и отчита излишък от 303,7 млрд. йени. През август миналата година търговското салдо бе отрицателно в размер на 141,2 млрд. йени, предава Market Watch.

На този фон вносът в Япония се е свил с 42,8 на сто на годишна база, докато износът е намалял с 37,1 на сто.

Днес в Япония бяха публикувани и резултати от изследване, което показа, че едва около 30% от големите компании регистрират понижени печалби заради поскъпването на йената. В запитването са взели участие 130 компании, като едва 1,5 на сто са обявили, че силната йена ограничава силно печалбите им.

Повечето от анкетираните компании обявяват, че използват финансови инструменти за предпазване от негативни валутни движения. Като такива най-често се прилагат опциите и валутните фючърси.

Серията от данни за Страната на изгряващото слънце от днес завършва с индекса Economy Watchers, който следи дейността на бизнесите, които имат директна връзка с клиентите, каквито са например таксиметровите шофьори, фризьорите и т.н.

Стойността на индекса през септември е възлязла на 43,1 пункта, което е увеличение спрямо предходния месец. Според анализатори обаче повишението на показателя може да се окаже само временно заради проблемите в японската икономика и голямата безработица.

Тази сутрин японската йена се разменя по курс 88,34 USD/JPY.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:14 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още