IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фабричният сектор на Великобритания се върна 17 години назад

Индексът на фабричното производство се понижи с 1,9% на месечна и 11,3% на годишна база през август

12:43 | 06.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Фабричният сектор на Великобритания се върна 17 години назад

Фабричният сектор във Великобритания се сви значително през август, в резултат на което индексът, който следи продукцията на фабриките, се понижи до най-ниското си ниво от 1992 г. Той отчете спад от 1,9% на месечна база, на фона на прогнозирания ръст от 0,3% спрямо юли.

Най-силно през разглеждания месец намалява производството на хартия и електроуреди. Всички 13 категории, включени в индекса на фабричното производство, отчитат спад. В сравнение със същия месец на миналата година фабричното производство се свива с 11,3 на сто.

Силният спад през август може да се дължи отчасти на сезонното съкращаване на производството в края на лятото, предаде Bloomberg.

По-широкият индекс на индустриалното производство, който следи продукцията на фабриките, мините и компаниите за комунални услуги, се понижава още по-силно с 2,5% на месечна база през август. В сравнение с август 2008 г. британската индустрия се свива с 11,2 на сто.

Икономистите прогнозират, че Английската централна банка ще остави основната си лихва на ниво от 0,5% през октомври и ще продължи с покупките на финансови активи за 175 млрд. паунда. Поредното заседание на Комитета за парична политика ще се състои този четвъртък.

Данните за свиването на британската индустрия през август понижиха курса на паунда спрямо долара. Към 12:30 ч. българско време един британски паунд се разменя срещу 1,5947 щатски долара спрямо курс от 1,6009 преди данните за индустриалното производство.

По-рано днес стана ясно, че цените на имотите в страната продължават да се увеличават с бързи темпове през септември и са вече с 1,7% по-високи спрямо края на 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:43 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още