IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените в Швейцария се стабилизират през септември

Индексът на потребителските цени се отдалечи още повече от заложения от Швейцарската централна банка таргет за инфлацията от 2%

11:13 | 06.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Цените в Швейцария се стабилизират през септември

Цените на стоките и услугите в потребителската кошница на Швейцария останаха без промяна през септември спрямо предишния месец, когато записаха ръст от 0,1% на месечна база. Данните на Федералния статистически офис в Швейцария показаха още, че в сравнение със същия месец на 2008 г. потребителските цени са намалели средно с 0,9 на сто.

По този начин индексът на потребителските цени, който е основен измерител на инфлацията в страната, се отдалечи още повече от заложения от Швейцарската централна банка целеви ръст на потребителските цени от 2% на годишна база. Паричната институция обаче очаква инфлацията да превиши това ниво през втората половина на 2012 г.

В цените на отделните стоки се наблюдават противоположни тенденции, които се компенсират взаимно през септември. От една страна, цените на енергийните ресурси, транспортните и отоплителни услуги намаляват поради поевтиняването на петрола. В същото време образованието, комуникационните услуги, хранителните стоки и алкохолните напитки поскъпват.

Икономистите очакваха ръст на индекса от 0,1% за месеца и годишно понижение от 0,8%. Цените на местните стоки се повишават леко спрямо предишния месец, докато вносните стоки поевтиняват с 0,3% на месечна база. През последните 12 месеца стоките, произведени в Швейцария, са поскъпнали с близо 1 на сто, а вносните стоки са поевтинели с 5,5 на сто.

В средата на септември Швейцарската централна банка наблегна, че ще продължи да поддържа своята либерална парична политика, защото изгледите пред икономиката остават неясни. Много икономисти вярват, че когато франкът поскъпне до 1,50 франка за едно евро, централната банка се намесва на валутните пазари и започва да продава валута, за да обезцени франка.

Към 11:05 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,5107 швейцарски франка, като курсът на валутната двойка EUR/CHF остава почти без промяна от началото на валутната сесия. Спрямо щатския долар франкът поскъпва с 0,5% до 1,0260 франка за един долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:22 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още