IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Според новозеландските компании рецесията в страната е свършила

През третото тримесечие индексът на бизнес доверието се е повишил до най-високата си стойност за последното десетилетие

10:40 | 06.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Според новозеландските компании рецесията в страната е свършила

Тримесечно проучване за бизнес доверието на Новозеландския институт за икономически изследвания (NZIER) даде сериозно доказателство, че икономиката на страната действително е започнала да се възстановява и най-трудният период от рецесията е отминал.

Индексът на бизнес доверието на NZIER попада в оптимистичната зона над нула през третото тримесечие и достига най-високото си ниво за последното десетилетие от 36 пункта. За сравнение стойността му възлезе на -25 пункта за второто и -65 пункта за първото тримесечие.

Местните компании са все по-уверени относно икономическите перспективи и очакват значително ускоряване на дейността през последните три месеца на годината. Налице е обаче сериозно разминаване между техните прогнози и реалността, защото резултатите от дейността им остават слаби.

Освен това фирмите остават предпазливи при наемането на нови служители, както и по отношение на своите инвестиционни разходи. Това подсказва, че възстановяването на страната от рецесията ще бъде постепенно и продължително.

Според икономистите на NZIER компаниите демонстрират предпазлив оптимизъм, защото повечето от показателите в състава на индекса се движат в положителна посока, макар че част от тях остават на много ниско ниво.

Това означава, че фирмите виждат „светлина в края на тунела“ и вече са започнали да мислят за възстановяването и разширяването на своята дейност, вместо да се концентрират върху по-нататъшните съкращения.

Силен сигнал за края на рецесията по-рано днес дойде от Австралийската централна банка, която неочаквано повиши основния си лихвен процент. По този начин Австралия стана първата от развитите икономики, която започна да затяга своята монетарна политика.

От началото на днешната валутна сесия новозеландският долар поскъпва с половин процент спрямо щатската валута. Към 10:25 ч. българско време един новозеландски долар се разменя срещу 0,7343 щатски долара. За последния месец новозеландската валута е поскъпнала с близо 4,5% спрямо долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още