IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Австралия стана първата развита страна, която увеличи лихвения процент

Централната банка на страната изненадващо взе решение за промяна на курса и затягане на монетарната политика

09:02 | 06.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Австралия стана първата развита страна, която увеличи лихвения процент

Австралия стана първата от развитите държави, която започна политика по затягане на монетарната политика. Това се случи след изненадващото решение на централната банка да увеличи лихвения процент в страната.

Днес основната лихва в Австралия бе повишена с 0,25 процентни пункта до 3,25 на сто. Преди това показателят бе на най-ниското си ниво за последните 49 години, а мнозинството от анализаторите очакваха той да се задържи на тази стойност още известно време.

Решението превърна Австралия в първата страна от Г-20, която предприема затягане на монетарната политика. Новината пък дойде на фона на засилени прогнози кой първи ще се престраши на подобна стъпка. Мнозина анализатори прогнозираха, че това ще е именно Австралия, а някои залагаха на Норвегия.

В мотивите за решението се казва, че централната банка започва постепенно да намалява икономическите стимули и че ще се работи по посока стабилен растеж на икономическата активност и поддържане на инфлацията в близост до заложените цели, предава Bloomberg.

Очакванията на институцията са инфлацията да се движи около 2-3 на сто, а икономическият ръст да бъде в близост до средносрочния темп през предстоящата година.

Увеличаването на лихвения процент означава, че лихвата по ипотечен заем в размер например на 250 хил. австралийски долара ще се увеличи с 40 австралийски долара, показват изчисления на анализатори.

След увеличението на лихвения процент австралийският долар се изстреля спрямо американския си съименник, достигайки до 0,8834 AUD/USD рано тази сутрин. Вчера двете валути се разменяха по курс 0,8762 AUD/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още