IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Продажбите на дребно в еврозоната се свиха по-малко от очакваното

В сравнение с август 2008 г. оборотът на търговците на дребно се е свил с 2,6 на сто

13:24 | 05.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Продажбите на дребно в еврозоната се свиха по-малко от очакваното

Продажбите на магазините за търговия на дребно в еврозоната се понижиха с 0,2% през август спрямо предишния месец, когато също намаляха с 0,2% на месечна база. Това е третото понижение на индекса на продажбите на дребно за последните четири месеца, което показва, че високата безработица кара потребителите в еврозоната да бъдат въздържани в своите покупки.

Икономистите очакваха продажбите на дребно да намалеят с 0,4% на месечна база. В сравнение със същия месец на миналата година оборотът на търговците на дребно се е свил с 2,6 на сто. За страните от Европейския съюз показателят отчита спад от 0,3% на месечна и 1,8% на годишна база. За пореден месец Литва, Латвия и Естония са начело по спад на продажбите на дребно.

По-рано днес стана ясно, че секторът на услугите в еврозоната е записал първия си ръст за последните 16 месеца през септември. В същото време професионалните инвеститори стават все по-уверени относно посоката на развитие на икономиката през следващата година. Безработицата в еврозоната обаче се повиши до 9,6% през август, което е най-високото ниво за последните десет години.

Икономистите очакват, че Европейската централна банка ще остави основната лихва в еврозоната на рекордно ниското ниво от 1% по време на срещата си този четвъртък. Към 13:15 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4619 долара спрямо курс от 1,4614 долара за евро преди данните за продажбите на дребно през август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:41 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още