IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Продължава кампанията на Г-7 за по-силен долар

От началото на тази година щатският долар е поевтинял с 13% спрямо кошницата от седем основни валути

20:42 | 02.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Продължава кампанията на Г-7 за по-силен долар

Финансовите министри, начело на групата на седемте най-развити държави в света, изразиха своето безпокойство от поевтиняването на щатския долар през тази година. То може да попречи на възстановяването на техните икономики от най-тежката рецесия от края на Втората световна война досега.

По време на срещата на финансовите министри на страните от Европейския съюз в Гьотеборг, Швеция, френският министър на финансите Кристин Лагард заяви, че всички държави се нуждаят от по-силен долар. Тя допълни, че тази тема ще се дискутира нашироко през следващите дни, предаде Bloomberg.

Нейните коментари дойдоха четири дни, след като подобни забележки за обезценката на зелените пари направи и президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише. Финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър също обеща своята подкрепа за по-силна щатска валута през тази седмица.

От началото на тази година щатският долар е поевтинял с 13% спрямо кошницата от седем основни валути, в това число еврото, йената и британската лира. Това заплашва възстановяването на икономиките на тези страни, които са основни търговки партньори на САЩ, защото прави техния износ по-скъп.

От друга страна обезценката на щатския долар застрашава неговата роля на единствена резервна валута в света. През последните шест месеца еврото е увеличило своя курс спрямо долара с близо 17%.

Освен от обезценката на долара, лидерите на страните от Г-7 недоволстват и от занижения курс на китайския юан. Според управляващия директор на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан юанът е твърде евтин и Китай трябва да въведе по-гъвкави правила за определяне на обменния курс.

Китай често пренебрегва подобни призиви на страните от Г-7, защото липсата на гъвкавост помага на китайските износители да се предпазят от поевтиняването на долара. Единствено през 2005 г. страната се съгласи да разхлаби своя механизъм за определяне на фиксирания валутен курс с долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още