IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Британските жилища възстановиха цените си отпреди година

Цените на имотите във Великобритания се повишиха за пети пореден месец през септември

10:08 | 02.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Британските жилища възстановиха цените си отпреди година

Цените на имотите във Великобритания се повишиха за пети пореден месец през септември и се изкачиха до нивото си отпреди една година, показаха данните на ипотечния кредитор Nationwide Building Society.

През изминалия месец средната цена на жилище се изравнява с тази от септември 2008 г., което може да означава, че най-трудният момент от рецесията е приключил.

В сравнение с предишния месец средната цена на жилище нараства с 0,9% до близо 162 хил. паунда, след като през август имотите също поскъпнаха силно с 1,4%. Според ипотечната институция темпото, с което цените се увеличават, може да се забави през следващите месеци поради нарастващата безработица и трудния достъп до кредитиране.

Доказателство за възходящата тенденция на пазара на недвижими имоти на Острова е и средната промяна в цените на тримесечна база. Ръстът при тях се ускорява до 3,8% за периода от юли до септември спрямо повишение от 3,3% за трите месеца до края на август. Това е най-високият ръст на цените в рамките на едно тримесечие за последните пет години.

В същото време обаче цялостната активност на пазара остава ниска и е доста под обичайните си нива за този период на годината.

След данните за петото поред поскъпване на жилищата във Великобритания британската лира поевтиня спрямо щатския долар до 1,5897 долара за един паунд към 9:55 ч. българско време спрямо курс от 1,5944 долара за паунд преди новината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още