IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Разходите на американските потребители растат по-бързо от приходите

Разходите на американските потребители отчетоха най-силния си ръст за последните осем години през август

16:18 | 01.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Разходите на американските потребители растат по-бързо от приходите

Разходите на американските потребители отчетоха най-силния си ръст за последните осем години през август, а в същото време приходите им се увеличиха за трети път през последните четири месеца. В същото време броят на трайно безработните лица, както и на планираните съкращения, се понижи.

Индексът, който следи личните разходи, нараства с 1,3% спрямо юли, когато потребителите увеличиха покупките на стоки и услуги с 0,3% на месечна база. Личните приходи на свой ред се увеличават с 0,2% за втори пореден месец през август.

Икономистите очакваха по-слабо увеличение на личните разходи от 1,2% и ръст на приходите от 0,1% спрямо предишния месец. Потребителите увеличават покупките на почти всички категории стоки и услуги.

Тъй като увеличението на разходите е по-голямо от това на приходите, спестяванията на домакинствата намаляват в сравнение с предишния месец.

Освен това ценовият индекс на потребителските разходи, който е предпочитаният от Федералния резерв измерител на инфлацията в страната, се понижава с 0,5% на годишна база. Основният ценови индекс на потребителските разходи, който изключва храната и енергията, нараства с 0,1% на месечна и 1,3% на годишна база.

Това е най-ниското годишно ниво на инфлацията от 2001 г. досега.

Отделни данни на Бюрото за трудова статистика показаха, че броят на американците, които са останали без работа през миналата седмица, се е повишил до 551 хил. души спрямо 534 хил. за седмицата преди това. Това е първото увеличение за последните четири седмици и най-висока стойност от началото на септември.

Междувременно броят на трайно безработните, или хората, които получават помощи при безработица в продължение на поне две седмици, се е понижил със 70 хил. до 6,09 млн. души в рамките на седмицата до 19 септември. Това е най-ниската стойност от началото на април досега.

Отделен доклад на агенцията Challenger, Gray and Christmas показа, че планираните от големите американски компании съкращения намаляват с 13% на месечна база през септември до 66 хил. души Това е най-ниската стойност за последните четири месеца и седмо поред месечно понижение.

В сравнение със същия месец на миналата година планираните съкращения намаляват с 30%. Извадката на консултантската компания, която е специализирана в управлението на човешки ресурси, показва още, че общият брой на заплануваните съкращения надхвърля 1,14 млн. души от началото на 2009 г.

Данните за нарастването на личните разходи и доходите на американските домакинства понижиха курса на щатската валута спрямо еврото. Към 16:10 ч. българско време двойката EUR/USD се котира при нива от 1,4562 долара за евро спрямо курс от 1,4542 един час по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още