IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фабричната активност на Острова намалява през септември

Индексът на бизнес активността в сектора изненадващо се понижи до 49,7 пункта

15:04 | 01.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Фабричната активност на Острова намалява през септември

Икономическата активност в производствения сектор на Великобритания продължи да намалява за втори пореден месец през септември, противно на пазарните очаквания, че ще отчете ръст. Индексът на бизнес активността в сектора на Сертифицирания институт за управление на покупките и предлагането (CIPS) се понижава до 49,5 пункта спрямо стойността от 49,7 за август.

Стойност на показателя под 50 пункта означава, че по-голямата част от интервюираните мениджъри на производствени компании са отчели спад в своята дейност.

Данните изненадаха пазарните анализатори, които очакваха ръст на индекса до 50,2 пункта. Според CIPS обаче понижението през септември, което е второ поред, не може да се приеме за трайна тенденция на спад.

Доказателство за това е увеличението на новите поръчки, както и поевтиняването на британската лира, което прави стоките по-евтини и конкурентни и по-този начин подкрепя износа на страната. Данните показаха още, че средната стойност на индекса на бизнес активността в производствения сектор през третото тримесечие възлиза на 49,9 пункта, предаде Ройтерс.

Отделно проучване на Английската централна банка сред финансовите институции в страната показа, че заемният ресурс вероятно ще стане по-достъпен за бизнеса и домакинствата в страната през следващите три месеца. По-ниският лихвен процент, при който централната банка отпуска заеми на търговските банки, е успял да увеличи предлагането на нови заеми през третото тримесечие.

През изминалото тримесечие британската лира поевтиня с близо 3% спрямо долара и с над 4% спрямо еврото. Към 15:00 ч. българско време една британска лира се разменя срещу 1,5967 щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:41 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още