IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Безработицата в ЕС стигна 9,1%, близо 22 млн. души са без работа

България се нарежда сред осемте държави с най-ниска безработица в Европейския съюз през август

13:02 | 01.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Безработицата в ЕС стигна 9,1%, близо 22 млн. души са без работа

Безработицата в Европейския съюз се повиши до 9,1% през август спрямо 9% за месеца през това, показаха данните на Европейската статистическа служба. Общият брой на лицата, останали без работа, нараства до 21,9 млн. души, от които 15,2 млн. - в 16-те страни от еврозоната.

Това повишава равнището на безработица в еврозоната до 9,6% през август спрямо 9,5% през юли и 7,6% през август 2008 г. Това е рекордно високо ниво за последните десет години, като само в рамките на последните 12 месеца броят на безработните в еврозоната се е увеличил с 3,2 млн.

Най-ниска продължава да бъде безработицата в Холандия (3,5%) и Австрия (4,7%), а най-висока – в Испания (18,9%) и Латвия (18,3%). Най-стабилен обаче е пазарът на труда в Белгия и Германия, където нивото на безработица е отчело най-малка промяна през последните 12 месеца.

Съгласно методологията за изчисление на безработицата на Евростат, безработицата в България възлиза на 7,1% през август и по този критерий страната ни се нарежда сред осемте държави членки с най-ниска безработица в Европейския съюз.

Безработицата сред мъжете в ЕС възлиза на 9,1% през август и е малко по-висока от тази сред жените, която се повишава до 9%. Общо 19,8% от младите хора в ЕС на възраст под 25 години са останали без работа през разглеждания месец.

По-рано днес окончателните данни на изследователския институт Markit показаха, че индексът на икономическата активност в производствения сектор на еврозоната се е повишил до 49,3 пункта през септември спрямо 48,2 за август. Това е най-високата му стойност за последните 16 месеца.

Въпреки увеличението показателят остава в негативната зона под 50 пункта, което означава, че нарастването му може да се тълкува като забавяне на темпа на спад в сектора. Икономистите очакваха данните да потвърдят първоначално обявената стойност за септември от 49 пункта.

В рамките на изтеклото трето тримесечие еврото е поскъпнало спрямо долара с малко над 4%. Към 12:45 ч. българско време едно евро се разменя за 1,4579 долара, като от началото на днешната валутна сесия еврото поевтинява с 0,4% спрямо щатския долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още