IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бизнес доверието в Япония расте, но планираните инвестиции намаляват силно

Компаниите планират да съкратят още по-значително своите бизнес инвестиции

09:43 | 01.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Бизнес доверието в Япония расте, но планираните инвестиции намаляват силно

Индексът на бизнес доверието сред големите японски индустриални компании, който е един от най-важните икономически показатели в Страната на изгряващото слънце, се повиши за второ поредно тримесечие. В същото време обаче планираните от компаниите бизнес инвестиции отчетоха рекорден за последните 26 години спад, а продажбите на дребно се понижиха за 12-ти пореден месец,

Индексът на бизнес доверието Tankan за големите производствени компании се е повишил до -33 пункта в края на третото тримесечие в сравнение с -48 пункта за предишното и рекордно ниските -58 пункта за първото. Стойността му представлява разлика между броя на компаниите, които смятат, че бизнес условията са добри, и броя на тези, който оценяват икономическата среда като неблагоприятна.

Икономистите очакваха барометърът на бизнес доверието да се повиши до -32 пункта. Той се изчислява на база на резултатите от проучване на Японската централна банка сред 1200 водещи производители в страната, което се провежда всяко тримесечие. Стойност на показателя под нулата е сигнал, че икономическата активност в страната ще бъде занижена и през следващите месеци.

Въпреки намаляването на песимистично настроените мениджъри на големи производствени компании, обезпокояващи са данните, че те планират да съкратят своите инвестиции с близо 11% през фискалната година, която приключва в края на март 2010 г. Инвестиционните разходи на бизнеса са източник на около 15% от брутния вътрешен продукт на страната, предаде Bloomberg.

Големите компании ограничават значително своите бизнес инвестиции, защото очакват, че печалбата им ще намалее с 22% в края на текущата фискална година. Нарастването на индекса на бизнес доверието е добър знак, но, докато не води до повече инвестиции в реалния сектор, то няма да има положителен ефект върху японската икономика.

Стойността на индекса Tankan за големите компании от непроизводствения сектор също се повиши за второ поредно тримесечие, като нарасна до -24 пункта спрямо -29 пункта за второто тримесечие. Това се оказа малко повече от очакваното повишение до -25 пункта. Секторът на услугите е важен за японската икономика, защото около 70% от добавената стойност се създава в него.

Отделни данни на Министерството на търговията показаха, че продажбите на дребно в страната намаляват за 12-ти пореден месец през август, като отчитат спад от 1,8% на месечна база. Икономистите очакваха по-голямо понижение от 2,4% спрямо юли, когато продажбите на търговците на дребно в страната се свиха с ревизираните надолу 2,4%.

Японската йена поевтинява с 0,4% спрямо щатския долар по време на днешната валутна сесия, като към 9:30 ч. българско време един долар се търгува срещу 90,02 йени. През изтеклото тримесечие японската валута е поскъпнала спрямо долара с близо 8%, което е неблагоприятно за местните компании, защото оскъпява техния износ и намалява печалбата им, реализирана на щатските пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:32 | 17.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още