IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Съкращенията в частния сектор на САЩ намаляват

Работните места в частния сектор намаляват с най-слабото си темпо от юли 2008 г., а потребителските разходи спадат с 0,9% през второто тримесечие

16:30 | 30.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Съкращенията в частния сектор на САЩ намаляват

Работните места в частния сектор на американската икономика намаляват с 254 хил. през септември, показа доклад на консултантската компания ADP Employer Services. В същото време понижението на брутния вътрешен продукт през второто тримесечие бе коригирано нагоре до 0,7% спрямо предишната оценка за свиване на икономиката с 1% на тримесечна база.

Загубата на работни места през септември е най-малката от юли 2008 г., като броят на закритите позиции значително е намалял през последните две тримесечия. Отчетът на агенцията ADP Employer Services следи месечната промяна в броя на заетите лица във всички отрасли на щатската икономика, с изключение на държавния и селскостопанския сектор.

Докладът на ADP Employer Services се изготвя на база на данните за изплатените месечни заплати от около 500 хил. американски работодатели. Секторът на услугите заема челно място по закрити работни позиции и през септември. Освен това малките и средни предприятия съкращават служители с доста по-бързи темпове в сравнение с големите компании.

Броят на съкратените през август служители се оказа по-голям от очакванията през септември да бъдат закрити 200 хил. работни места, след като през август 277 хил. души са останали без работа.

Трудовата заетост, която следи общата икономическа активност в страната, вероятно ще продължи да намалява още няколко месеца, но съкращенията ще бъдат по-малко на брой според ADP. Икономистите прогнозират, че безработицата в САЩ се е повишила до 9,8% през септември. Официалните данни ще бъдат публикувани в края на тази седмица.

Отделен доклад на Бюрото за икономически анализи показа, че икономиката на САЩ се е свила по-малко от очакваното през второто тримесечие. Третата, окончателна оценка сочи спад на брутния вътрешен продукт от 0,7% спрямо първото тримесечие, когато той се сви с 6,4%. Това е най-слабият темп на свиване на икономиката за последната година.

Икономистите очакваха БВП да се свие по-силно с 1,2%. В сравнение с второто тримесечие на миналата година най-голямата икономика в света се е свила с 3,8 на сто. Потребителските разходи намаляват с 0,9% спрямо първото тримесечие, а правителствените се увеличават с рекордните за последните седем години 6,7 на сто.

Данните за заетостта и БВП през второто тримесечие повишиха курса на щатската валута спрямо еврото. Към 16:15 ч. българско време двойката EUR/USD се котира при нива от 1,4617 долара за евро спрямо курс от 1,4658 един час по-рано. В рамките на деня обаче доларът се обезценява с 0,2% спрямо единната валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:59 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още