IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Водещи индикатори в Швейцария сочат ръст на БВП през четвъртото тримесечие

Според института KOF рекордният ръст на водещите индикатори през септември е категоричен знак, че икономиката се е стабилизирала

15:29 | 30.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Водещи индикатори в Швейцария сочат ръст на БВП през четвъртото тримесечие

Индексът на водещите индикатори в Швейцария, който се изчислява от института за икономически изследвания KOF, отчете нов рекорден ръст от 0,89 пункта през септември. Според експертите на KOF това е категоричен знак, че швейцарската икономика се е стабилизирала и може да се очаква положителен ръст на годишна база през четвъртото тримесечие.

Стойността на индекса се повишава до 0,85 пункта през септември спрямо -0,04 пункта за предишния месец. Икономистите очакваха стойността на икономическия барометър да се повиши по-слабо до 0,33 пункта.

Показателят е един от най-важните ориентири за състоянието на швейцарската икономика, защото дава представа за развитието й през следващите шест месеца.

Той достигна рекордно ниската стойност от -1,86 пункта през април, след което започна да се повишава и през септември достигна нивата си от юли 2008 г., малко преди финансовата криза да се задълбочи и да премине в реалния сектор на икономиката. Стойност на индекса над нула сигнализира за растеж на икономиката на годишна база през следващите две тримесечия.

Швейцарският франк поскъпва с 0,3% спрямо щатския долар от началото на днешната валутна сесия. Към 15:20 ч. българско време един щатски долар се разменя срещу 1,0322 швейцарски франка спрямо курс от 1,0318 преди данните за рекордния ръст на водещите индикатори. През изминалото тримесечие франкът е поскъпнал с 4% спрямо щатския долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:47 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още