IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Безработицата в Германия изненадващо се понижи

Безработицата намалява до 8,2% през септември, въпреки че нови 12 хил. души са загубили своите работни места през месеца

12:11 | 30.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Безработицата в Германия изненадващо се понижи

Безработицата в Германия се понижи до 8,2% през септември спрямо 8,3% за месеца преди това, въпреки че нови 12 хил. души са загубили своите работни места през месеца. Нарастващият брой на безработните може да затрудни канцлера Ангела Меркел при формирането на коалиция с Християндемократическия съюз и Партията на свободните демократи.

Безработицата намалява за втори пореден месец, което се дължи на обичайните колебания в края на периода на летните отпуски, разкриват данните на Федералната служба по труда. Нейните експерти предупреждават, че понижението на равнището на безработица не може да се счита за трайна тенденция на пазара на труда.

Икономистите очакваха, че два пъти повече хора ще останат без работа през септември, а безработицата ще се повиши до 8,4%. Безработицата в Германия започна да нараства през ноември 2008 г., след като пазарът на труда започна да усеща последиците от кризата. Преди това безработицата в страната намаляваше в продължение на три години.

На 27 септември Ангела Меркел спечели федералните избори в Германия заедно с предпочитания си съюзник в лицето на Партията на свободните демократи. Тя ще разчита на ефекта от 85-те млрд. евро, които нейното предишно правителство похарчи под формата на различни мерки за стимулиране на икономиката, предаде Bloomberg.

Еврото поскъпва с 0,3% спрямо долара по време на днешната валутна търговия и към 12:05 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4629 долара спрямо курс от 1,4602 преди данните за безработицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още