IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Позитивни икономически данни повишиха курса на австралийския долар

Индексът на водещите индикатори се повиши за втори пореден месец, а продажбите на дребно и кредитирането в частния сектор нараснаха повече от очакваното

10:43 | 30.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Позитивни икономически данни повишиха курса на австралийския долар

Австралийският долар поскъпва с близо 1% спрямо щатския си съименник по време на днешната валутна сесия, след като индексът на водещите индикатори, който предсказва посоката на развитие на австралийската икономика, се повиши за втори пореден месец през юли, а продажбите на дребно и кредитирането в частния сектор нараснаха през август.

Индексът на водещите индикатори, изчисляван от Конферентния борд, се повишава с 0,7% на месечна база, което е третото му увеличение за последните четири месеца. Междувременно индексът на съвпадащите индикатори, който отразява моментното състояние на икономиката, остава на нивото от предишния месец, но е нараснал с 1,1% за последните шест месеца.

Индексът на водещите индикатори на свой ред се е повишил с 1,3% от февруари до юли. За това в най-голяма степен допринася поскъпването на акциите на фондовата борса в Сидни, лихвените спредове и нарастването на броя на издадените разрешителни за строеж. Те компенсират негативния ефект от намаляването на износа на селскостопански продукти.

Отделен доклад на австралийското статистическо бюро показаха, че продажбите на веригите за търговия на дребно се увеличават с 0,9% през август спрямо предишния месец, когато намаляха с 0,9%. Това се оказа повече от очакванията за месечен ръст в размер на 0,6%. Най-много се увеличават покупките на хранителни продукти и стоки за домакинството.

Други данни от днес на Австралийската централна банка показаха, че кредитирането в частния сектор се е повишило с 0,1% на месечна база през август, което е третият поред месечен ръст. В същото време броят на издадените нови разрешителни за строеж неочаквано се е понижил с 0,1%, след като нарастваше с бързи темпове през май, юни и юли.

Към 10:35 ч. българско време един австралийски долар се разменя срещу 0,8794 щатски долара. От началото на септември австралийската валута е поскъпнала с 4% спрямо зелените пари, а в рамките на изминалото тримесечие курсът се е повишил с 8%. Това се дължи на очакванията, че Австралийската централна банка първа ще повиши своя лихвен процент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:28 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още