IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Японската индустрия расте за шести пореден месец

Бизнес активността в производствения сектор се увеличава, а средномесечните доходи на служителите намаляват с по-слаб темп

09:39 | 30.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Японската индустрия расте за шести пореден месец

Японските индустриални компании са увеличили своето производство за шести пореден месец през август, след като мерките на правителствата по целия свят за насърчаване на икономиката съживиха световната търговия и увеличиха износа на страната.

Индексът, който следи продукцията на фабриките, мините и компаниите за комунални услуги, се е повишил с 1,8% на месечна база спрямо юли, когато отчете ръст от 2,1%. Предварителните данни на Министерството на търговията отговориха на пазарните очаквания.

Японската индустрия е нараствала в продължение на шест последователни месеца за последно преди 12 години. В сравнение със същия месец на миналата година обаче индустриалното производство на страната се е свило с 18,7 на сто, предаде Bloomberg.

Отделни данни на изследователския институт Markit разкриха, че индексът на бизнес активността в производствения сектор на Япония се е повишил до най-високото си ниво за последните три години през септември.

Показателят е нараснал до 54,5 пункта спрямо 53,6 пункта през август и за трети пореден месец остава в оптимистичната зона над 50 пункта. Тя разделя нарастването от свиването на икономическата активност в производствения сектор на страната.

Икономиката на Япония излезе от кризата през второто тримесечие, като признаците за нейното стабилизиране могат да накарат Японската централна банка да прекрати своята програма за изкупуване на финансови активи от корпоративния сектор още през октомври.

Днес стана още ясно, че новото жилищно строителство в Япония отчита силен годишен спад за девети пореден месец. То намалява с 38,3% на годишна база през август, което се оказа повече от пазарните очаквания и от понижението от 32,1%, регистрирано през юли.

В същото време средномесечните доходи на японските служители намаляват с 3,1% на годишна база през август до 261 522 йени. Заплащането намалява за 15-ти пореден месец, но понижението все пак е по-малко в сравнение с предишния месец и очакванията на икономистите.

Японската йена поскъпва с 0,4% спрямо щатския долар от началото на днешната валутна сесия и с 0,1% спрямо еврото. Към 9:25 ч. българско време един долар се разменя срещу 89,78 йени, а едно евро – срещу 131,31 йени.

В рамките на изминалото тримесечие японската валута е поскъпнала със 7% спрямо щатския долар, което се отразява неблагоприятно на износа, който е гръбнак на японската икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:46 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още