IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Жилищните цени в Щатите продължават да растат

Цените на имотите се повишават за трети пореден месец през юли, сочат индексите Standard & Poor's/Case Shiller

17:08 | 29.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Жилищните цени в Щатите продължават да растат

Цените на жилищата в САЩ се повишиха за трети пореден месец през юли, след като през юни отбелязаха първия си ръст на тримесечна база за последните три години. Това стана ясно от индексите Standard & Poor's/Case Shiller, които са водещи измерители на цените на имотите в САЩ.

По-широкият индекс, който следи цените на имотите в 20-те най-големи града в страната, се повишава с 1,6% през юли спрямо юни, когато бе регистриран месечен ръст на цените от 1,4%. Така годишното понижение на индекса намалява до 13,3% спрямо спад от 15,4% на годишна база през юни.

Индексът, който покрива 10 мегаполиса, също добавя 1,7% към стойността си през юли, след като се повиши с 1,4% на месечна база през юни. По този начин показателят ограничава годишния си спад до 12,8%, което е далеч по-малко от рекордното понижение от 19,4%, отчетено през януари.

Данните са индикация за стабилизиране на реалните стойности на имотите в страната, като в определени населени места вече се наблюдава устойчив растеж на месечна база, заявява Дейвид Блицър, председател на комисията, която изчислява индекса на Standard & Poor's.

Той уточнява, че към юли средната цена на жилище в Щатите е била на нивото от есента на 2003 г., а в сравнение с пика от средата на 2006 г. тя се е понижила средно с 32,6% за 20-те най-големи града. Най-много са поевтинели имотите в Лас Вегас – с цели 54,8% спрямо пика от 2006 г.

Дефлацията в жилищния сектор на САЩ отбеляза 16 поредни рекордни годишни стойности от октомври 2007 г. до януари 2009 г., след което темпът на понижение на цените на имотите започна да се забавя. През разглеждания месец имотите поскъпват в 18 от 20-те населени места, включени в проучването.

Щатският долар поскъпва с 0,6% спрямо еврото от началото на днешната валутна сесия. Към 16:55 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4534 долара спрямо курс от 1,4561 преди данните за поскъпването на имотите през юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още