IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Британската икономика с по-малък спад от очакваното през второто тримесечие

Междувременно текущата сметка на страната е записала рекорден дефицит от 11,42 млрд. британски паунда за периода от април до юни

12:41 | 29.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Британската икономика с по-малък спад от очакваното през второто тримесечие

Икономиката на Великобритания се е свила по-малко от очакваното през второто тримесечие поради по-доброто от очакваното представяне на строителния сектор. Това стана ясно от третата, окончателна оценка на Службата за национална статистика в страната.

Брутният вътрешен продукт е намалял с 0,6 на сто спрямо първото тримесечие, което е по-малко от предишната прогноза за спад от 0,7 на сто. В сравнение с второто тримесечие на 2008 г. БВП се е понижил с 5,5%, което съвпадна с предишната оценка.

Корекцията почти изцяло се дължи на по-голямата от очакваното добавена стойност в строителния сектор. Освен това понижението на БВП за първото тримесечие е било ревизирано от 2,4% до 2,5% на тримесечна база.

Междувременно текущата сметка на страната е записала рекорден дефицит от 11,42 млрд. британски паунда през второто тримесечие, което се равнява на 3,3% от БВП. Това е увеличение от 4,1 млрд. паунда през първото тримесечие и повече от очаквания дефицит от 7,7 млрд. паунда.

Междувременно доклад на Английската централна банка показа, че броят на одобрените молби за ипотечни заеми се е понижил леко до 52 317 през август спрямо 52 404 за месеца преди това. Икономистите очакваха по-силно понижение до 51 500.

Нетното кредитиране на физически лица се увеличава с 0,7 млрд. паунда през август, като нетното ипотечно кредитиране нараства с 1 млрд. паунда. В същото време нетната стойност на отпуснатите потребителски заеми намалява с 0,3 млрд. паунда през разглеждания месец.

Британската лира поскъпва с 0,3% спрямо щатския долар от началото на днешната валутна сесия. Към 12:30 ч. българско време една британска лира се разменя срещу 1,5842 щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още