IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Потреблението в Швейцария остава под натиск и през август

Индексът на потребителските разходи на UBS остана под средната си дългосрочна стойност за единадесети пореден месец

10:33 | 29.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Потреблението в Швейцария остава под натиск и през август

Състоянието на швейцарската икономика продължава да оказва натиск върху потреблението на нселението. Индексът на потребителските разходи, изчисляван от банката UBS, запази низходящия си тренд и през август, след като стойността му се понижи до 0,66 пункта спрямо ревизираните надолу 0,75 пункта за предходния месец.

По този начин индексът на потреблението в Швейцария очаквано остана под средната си дългосрочна стойност от 1,5 пункта за единадесети пореден месец. Това показва, че низходящата тенденция при вътрешното потребление, която започна преди една година, ще се запази и през следващите месеци.

Индикаторът на банката UBS се базира на пет компонента, които отразяват поведението на потребителите в страната. Той включва продажбите на нови автомобили, бизнес активността в сектора за продажби на дребно, потребителското доверие, броят на нощувките на резиденти в местни хотели и транзакциите с кредитни карти, издадени от UBS.

Потребителското доверие, продажбите на автомобили и нощувките в хотели продължават да се влошават през разглеждания месец и остават много под нивата си отпреди година. Финансовите експерти на UBS са на мнение, че потребителските разходи ще ограничат годишния си ръст до 0,8% през тази година и ще нараснат с минималните 0,1% през следващата.

Швейцарският франк е поскъпнал с над 3% спрямо долара от началото на тази година и с близо 10% през последите шест месеца. Към 10:25 ч. българско време един щатски долар се разменя срещу 1,0332 швейцарски франка спрямо курс от 1,0319 преди данните за частното потребление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:16 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още