IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

В Япония отчетоха нова рекордна дефлация

През август потребителските цени са паднали с 2,4% на годишна база, поставяйки четвърти пореден исторически рекорд

09:17 | 29.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
В Япония отчетоха нова рекордна дефлация

Япония продължава да отчита рекордно висока дефлация и през август, постигайки четвърти пореден месец с исторически връх на показателя. Това показват публикуваните днес данни за индекса на потребителските цени в страната.

През август статистиката е отчела понижение в потребителските цени от 2,4 на сто на годишна база. Основната причина за рекордния спад в цената на живота е поевтиняването на петрола и останалите енергоносители. За понижението в цените обаче е допринесло и свиването на вътрешното търсене.

Високата дефлация, която се задържа вече няколко месеца в страната, събужда опасенията да не се повтори ситуацията от 90-те години на миналия век. Тогава страната преживя доста дълъг период на дефлация, влязъл в учебниците като „изгубеното десетилетие на Япония“.

Причината дефлацията да плаши анализаторите се крие в това, че тя може да застраши силно корпоративните печалби, както и да накара потребителите да отложат покупките си в очакване на по-ниски цени. Така се стига до затворен кръг на понижение на заплати и свиване на потреблението, което може да премине в тежка рецесия.

Прогнозата на централната банка на Япония е, че дефлацията ще се задържи поне до март 2011 година. Мнозина специалисти обаче очакват, че институцията ще измести този срок с още една година заради ефектите от глобалната криза, пише ВВС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още