IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Трише: Силният долар е изключително важен за икономиката

За еврозоната шефът на ЕЦБ прогнозира лек икономически растеж догодина

20:41 | 28.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Трише: Силният долар е изключително важен за икономиката

Силният долар е „изключително важен” за световната икономика и ангажираността на САЩ за подкрепа на валутата е ключов елемент за икономическата стабилност, заявява ръководителят на Европейската централата банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише в интервю за италианския вестник Corriere della Sera.

Според Трише ръководителят на Федералния резерв Бен Бернанке, финансовият министър Тим Гайтнър и американският президент Барак Обама трябва да подчертаят, че силният долар е в интерес на САЩ. „Това е не само вярно, но е и определящо за стабилността на световната икономика”, смята той.

Ръководителят на ЕЦБ казва още, че финансовите пазари функционират значително по-добре отколкото преди година и че институцията наблюдава „от много близо” връзките между финансовата сфера и икономиката.

Икономическата активност в еврозоната ще се свие по-малко от очакванията през тази година, като догодина е вероятно да има лек ръст, прогнозира Жан-Клод Трише.

„Мисля, че еврозоната може да се върне към растеж на тримесечна база преди средата на 2010 г.”, казва той, допълвайки, че пътят остава труден и все още има много неизвестни.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още