IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Световната банка: Не приемайте статута на долара за гарантиран

Президентът на институцията посочва, че се наблюдава развитие на алтернативи на зелените пари като основна резервна валута

13:57 | 28.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Световната банка: Не приемайте статута на долара за гарантиран

Президентът на Световната банка Робърт Зелик призова САЩ да не смятат статута на долара като основна резервна валута за гарантиран. Причината за това е, че се наблюдава развитие на няколко алтернативи в тази област, смята Зелик.

В предварително изявление на президента на институцията, което трябва да бъде направено днес, се казва, че глобалните икономически сили сменят посоката си и е необходимо да се подготвим за факта, че растежът ще се генерира от различни източници, предава CNBC.

“САЩ ще сбъркат, ако смятат за гарантирано мястото на долара като преобладаваща резервна валута в света“, смята Зелик.

„Гледайки напред, все по-ясно е, че ще има други алтернативи“, посочва Зелик. Според него срещата на Г-20 от миналата седмица е дала добър старт по посока увеличаване на глобалното сътрудничество. Страните от групата обаче ще трябва да дадат съгласието си и за по-строг мониторинг на своите действия.

„Нуждаем се от система на международната политическа икономика, която да отразява мултиполярността на растежа“, завършва Зелик.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:42 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още