IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Йената удари осеммесечен връх спрямо долара

Причина за това стана изказването на финансовия министър на страната, че намесата на валутните пазари, с цел обезценка на йената, е погрешен ход

11:19 | 28.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Йената удари осеммесечен връх спрямо долара

Японската йена записа най-високия си курс спрямо щатския долар за последните осем месеца, което оказа натиск върху цените на акциите на много от местните компании износителки. Японската валута поскъпна до 88,23 йени за долар, което е най-силният курс от отбелязания през януари 13-годишен връх от 87,10 йени за долар.

По-силната йена прави по-малко конкурентен японския износ, а в същото време вносните стоки стават по-достъпни за японските потребители. Според пазарните анализатори укрепването на йената се дължи на очакванията, че вероятността Японската централна банка да се намеси, за да отслаби своята валута, е намаляла.

Паричната институция често се е намесвала на валутните пазари, за да отслаби своята валута. Причина за това обикновено са били опасенията на правителството, че поскъпването на йената се превръща в заплаха за растежа на втората по големина икономика в света. Властите не са се намесвали на валутните пазари от 2005 г. досега.

Според някои анализатори финансовият министър на Япония Хироши Фуджи най-вероятно ще предприеме мерки, за да спре поскъпването на йената, което ощетява японската икономика. Той обаче разсея тези очаквания с изказването, че интервенцията на валутните пазари, с цел изкуствена промяна на курса, е погрешен ход.

Малко по-късно по време на семинар той обаче уточни, че никога не е одобрявал високия курс на японската йена и не е заявявал, че ситуацията ще се запази. Хироши Фуджи бе назначен за финансов министър на Япония, след като Демократичната партия спечели изборите за първи път за последните 54 години, предаде BBC.

След изказването на Хироши Фуджи японската валута изгуби част от своите позиции спрямо долара. Към 11:10 ч. българско време един щатски долар се разменя срещу 89,58 японски йени. Междувременно единната валута поевтиня до най-ниския си курс спрямо йената за последните шест месеца от 129,84 йени за едно евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:08 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още