IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еврозоната с излишък по текущата сметка за пръв път от близо две години

През юли положителното салдо е в размер на цели 6,6 млрд. евро след дефицит от 4,2 млрд. месец по-рано

14:37 | 18.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Еврозоната с излишък по текущата сметка за пръв път от близо две години

Икономиката на еврозоната постигна дефицит по текущата сметка през юли, което не се беше случвало от началото на 2008 година досега. Това се дължи на силните данни за търговския баланс от вчера и отново показва, че еврозоната върви към изход от икономическата криза.

Отчетеният от Евростат сезоннокоригиран излишък в текущата сметка за юли е в размер на 6,6 млрд. евро. Месец по-рано статистиката публикува данни за дефицит от 5,3 млрд. евро, които днес бяха коригирани до 4,2 млрд. евро.

Данните за излишък по текущата сметка на еврозоната са силен сигнал за глобалната икономика като цяло. Причината за това е, че повишеният износ показва нарастване на търсенето на вносни стоки от търговските партньори на 16-те страни от еврозоната.

Предварителните очаквания на анализаторите бяха за излишък по текущата сметка в размер на 4,3 млрд. евро.

Днес еврото отстъпва минимално спрямо щатския долар. Данните за излишъка обаче подкрепиха единната валута и към 14:30 часа българско време едно евро се разменя за 1,4703 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:47 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още