IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дефицитът по текущата сметка на САЩ падна до най-ниско ниво от 18 години

Американският долар пък стигна ново най-ниско ниво срещу еврото от началото на годината

15:58 | 16.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Дефицитът по текущата сметка на САЩ падна до най-ниско ниво от 18 години

Дефицитът по текущата сметка на САЩ пада до най-ниското си ниво за последните 18 години през второто тримесечие на годината. В същото време в страната се наблюдава дефлация от 1,5 на сто на годишна база през август, което в голяма степен се дължи на силното поевтиняване на горивата.

През второто тримесечие на 2009 година дефицитът по текущата сметка на САЩ се свива до 98,8 млрд. долара, което се равнява на 2,8 на сто от брутния вътрешен продукт на страната. В процентно отношение това е най-ниското отрицателно салдо от 1991 година насам, а в абсолютно изражение – от 2001 година досега.

За първото тримесечие на годината статистиката отчете дефицит по текущата сметка от 104,5 млрд. долара. Свиването на отрицателното салдо се дължи главно на редукцията на вноса на стоки, показват статистическите данни.

Днес стана ясно още, че през август е отчетена годишна дефлация от 1,5 на сто. В основата си тя се дължи на поевтиняването на цените на енергоносителите от 23 на сто за последните 12 месеца, предава Market Watch.

На месечна база индексът на потребителските цени се повишава с 0,4 на сто, което отново се дължи на горивата. Причината за това е, че през август бензинът в САЩ е поскъпнал с 9,1 на сто.

Основният индекс на потребителските цени, в който не попадат храните и горивата и който се смята за по-коректен измерител на инфлацията, се повиши с едва 0,1 на сто на месечна база, а на годишна е нараснал с 1,4 на сто. Това е най-слабият ръст на показателя на годишна база от февруари 2004 година досега.

Днес американският долар падна до най-ниското си ниво срещу еврото от началото на годината. Това се случи непосредствено преди данните за инфлацията в еврозоната в 12:00 часа, когато евро/долар скочи до 1,4715 EUR/USD.

В 15:50 часа българско време едно евро се разменя за 1,4680 долара, след като зелените пари отново започнаха да отстъпват след кратката си стабилизация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:29 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още