IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Руската рубла стигна най-високото си ниво за годината

Поскъпването на петрола и металите подкрепи валутата на Русия, правителството е убедено, че кризата си отива

14:01 | 16.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Руската рубла стигна най-високото си ниво за годината

Руската рубла достигна най-високото си ниво за 2009 година, повишавайки стойността си срещу кошницата от валути, съставена от еврото и долара. Днес рублата повиши стойността си с 1 на сто до 30,5289 пункта, което не се беше случвало от 31 декември миналата година досега.

Рублата поскъпва заради ръста в цената на петрола и базовите метали. Черното злато премина над 71 долара за барел след вчерашното изказване на председателя на американския Федерален резерв Бен Бернанке, че от техническа гледна точка рецесията е свършила.

Металите също повишават стойността си през последните дни заради сигналите, че кризата отминава.

Руското правителство също е на мнение, че кризата преминава, като днес пред парламента заместник-премиерът Игор Шувалов обяви, че икономиката ще е напълно излекувана от кризата през 2012 година. Според него най-тежкото от проблемите вече е отминало и страната започва да преодолява трудностите.

„Настроен съм много оптимистично за рублата заради бичите перспективи за възстановяване на глобалната икономика, което се свързва с повишаването на цените на петрола“, обяви Беноа Ан от отдела за валутни стратегии на Bank of America пред Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:29 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още