IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Потребителското доверие в САЩ расте въпреки безработицата и скъпия внос

Нагласите на домакинствата за икономиката през следващите 12 месеца се повишават до най-високото си ниво от септември 2007 г.

17:30 | 11.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Потребителското доверие в САЩ расте въпреки безработицата и скъпия внос

Позитивните икономически нагласи на американските домакинства са се повишили по-силно от очакваното и достигат най-високото си ниво за последните три месеца през септември. Това става ясно от индекса на потребителското доверие на Мичиганския университет, предаде Ройтерс.

Барометърът на потребителското доверие се е повишил до 70,2 пункта през септември спрямо 65,7 пункта за август. Очакванията на домакинствата в САЩ, че икономиката ще се подобри, продължават да се засилват въпреки високата безработица и затрудненото им финансово положение.

Предварителните данни на Мичиганския университет се оказаха по-добри от прогнозите на икономистите за ръст на показателя до 69,2 пункта. Потребителските нагласи за икономическите условия през следващите 12 месеца се повишават до най-високото си ниво от септември 2007 г.

Междувременно складовите запаси на веригите за търговия на евро в Щатите се понижиха за 11 пореден месец през юли. Индексът, който следи запасите на търговците на едро се понижи по-силно от очакваното с 1,4% на месечна база през юли, след като през юни намаля с 2,1%.

В сравнение с юли 2008 г. запасите на веригите за търговия на едро намаляват с 12,8%. Най-много намаляват запасите на стоки с дълготрайна употреба – с 1,5% на месечна и 13% на годишна база. В същото време продажните се увеличават с 0,5% на месечна база.

Малко по-рано днес стана ясно, че поскъпването на петрола е повишило цените на вносните стоки с 2% на месечна база през август. Това е петото увеличение на индекса на вносните цени за последните шест месеца, съгласно данните на Бюрото за трудова статистика в САЩ.

Най-много поскъпват горивата – с близо 10% спрямо предишния месец. Това се дължи и на обезценката на щатския долар, която прави чуждите стоки по-скъпи. Зелените пари са поевтинели с 3% спрямо кошницата от шест основни валути от началото на тази година, предаде MarketWatch.

В сравнение със същия месец на миналата година обаче вносните стоки са поевтинели с 15 на сто. Икономистите очакваха, че вносните стоки ще поскъпнат с 1% през август и ще ограничат годишния спад на цената до 15,9% спрямо 19,2% за юли.

Щатският долар поевтинява с 0,2% спрямо еврото от началото на днешната валутна сесия. Към 17:25 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4609 долара, което е най-високото ниво от началото на октомври миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още