IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Японската икономика е нараснала по-слабо от очакваното

Брутният вътрешен продукт на страната се е повишил с 0,6% на тримесечна и 2,3% на годишна база през второто тримесечие

10:22 | 11.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Японската икономика е нараснала по-слабо от очакваното

Икономиката на Япония е нараснала по-слабо през второто тримесечие на годината в сравнение с предварителните оценки на статистическия офис в Токио. Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се е повишил с 2,3% на годишна база през трите месеца до края на юни при първоначално обявен годишен ръст от 3,7 на сто.

Икономистите очакваха, че предварителните данни ще се потвърдят. Корекцията им надолу показва, че новото правителство на Демократическата партия ще има трудната задача да върне страната отново по пътя на растежа. Според анализатори премиерът Юкио Хатояма ще трябва да приложи по-специфични стратегии за съживяване на икономиката, предаде Bloomberg.

В сравнение с първото тримесечие на тази година БВП се е повишил с 0,6%, което е по-малко от първоначално обявения ръст на тримесечна база от 0,9 на сто. Нарастването на износа през второто тримесечие помага в най-голяма степен за увеличението на БВП. За сравнение икономиката на САЩ се сви с 0,3%, а тази на еврозоната записа спад от 0,1% през второто тримесечие.

Отделен доклад на Министерския съвет на Япония разкри, че индексът на потребителското доверие сред японските домакинства се е повишил за осми пореден месец през август. Показателят, който следи потребителските нагласи относно сегашните и бъдещите икономически условия, нараства до 40,1 пункта за август спрямо 39,4 пункта за месеца преди това.

Икономистите очакваха индексът, който стигна рекордно ниската стойност от 26,2 пункта през декември миналата година, да се повиши по-силно до 41,1 пункта през август. Стойност под 50 пункта означава, че броят на песимистично настроените домакинства е по-голям от този на оптимистите. В ежемесечното проучване участват около 5 хил. домакинства.

Японската йена поскъпва с 1% спрямо щатския долар от началото на днешната валутна сесия. Към 10:15 ч. българско време един щатски долар се разменя срещу 90,86 японски йени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още