IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Френската индустрия расте, търговският дефицит се свива

Индексът на индустриалното производство се повишава за трети пореден месец през юли

11:49 | 10.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Френската индустрия расте, търговският дефицит се свива

Френската индустрия отчете ръст за трети пореден месец през юли, след като фискалните стимули на правителството и нарастването на износа помогнаха на втората по големина икономика на Стария континент да излезе от рецесията през второто тримесечие на годината.

Индексът на индустриалното производство, който следи продукцията на фабриките, мините и компаниите за комунални услуги в страната, се повиши с 0,1% през юли, след като през юни и май отчете ревизиран нагоре месечен ръст от съответно 0,2% и 2,8%, предаде Bloomberg.

В сравнение със същия месец на 2008 г. индустрията се свива с 13%, след като през юни индексът на индустриалното производство записа годишен спад от 12,9%. Икономистите очакваха по-силен ръст на показателя от 0,4% на месечна база и годишно понижение от 13%.

Отделни данни на статистическото бюро разкриха, че отрицателното салдо по търговския баланс на страната се свива до 1,3 млрд. евро през юли спрямо търговски дефицит от 3,5 млрд. евро за месеца преди това. Икономистите очакваха по-голям търговски дефицит от 3,9 млрд. евро.

В същото време заетостта в неселскостопанските отрасли на икономиката намалява за четвърто поредно тримесечие. Тя отчита спад от 0,7% за периода от април до юни спрямо първото тримесечие, когато се понижи с 1,1%. Спрямо второто тримесечие на 2008 г. заетостта намалява с 2,5%.

Към 11:40 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4555 щатски долара спрямо курс от 1,4581 преди данните за френската индустрия и заетостта във френската икономика. Брутният вътрешен продукт на страната нарасна с 0,3% през второто тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още