IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Великобритания и Канада ще отложат за догодина по-високите лихви

Основната лихва във Великобритания и Канада ще остане на рекордно ниско ниво до края на тази година според пазарните анализатори

11:15 | 10.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Великобритания и Канада ще отложат за догодина по-високите лихви

Оптимизмът за възстановяване на световната икономика се разрасна значително през летните месеци, но въпреки това пазарните анализатори са единодушни, че централните банки на Великобритания и Канада ще се въздържат от промени в паричната си политика и през септември.

По време на днешното си заседание Комитетът за парична политика към Английската централна банка (АЦБ) вероятно ще остави основната лихва на рекордно ниското ниво от 0,5%. Икономистите очакват, че лихвата във Великобритания няма да се промени преди началото на 2010 г.

Освен това е малко вероятно паричната институция да промени темпото, с което налива пари в икономиката чрез изкупуването на финансови активи. През август АЦБ реши да разшири стойността на програмата за изкупуване на активи до 175 млрд. паунда.

За разлика от централните банки на много от развитите икономики, АЦБ се въздържа да обсъжда възможните стратегии за затягане на паричната политика. Нейното ръководство дори се открои с предупреждението, че икономиката остава крехка, а възстановяването ще е трудно.

Днешното лихвено решение на Канадската централна банка (КЦБ) вероятно няма да поднесе изненади. През април тази година нейното ръководство намали основната лихва до рекордно ниските 0,25% и открито заяви, че няма да го променя преди средата на следващата година.

През юли гуверньорът на КЦБ Марк Карни заяви, че може да прибегне до допълнителни стимули за икономиката, в случай че рецесията се задълбочи, а канадският долар продължи да поскъпва. Местната валута е поскъпнала с над 12% спрямо щатския долар от началото на тази година.

Заместник-управителят на централната банка Тимъти Лейн се опасява, че слабото потребление в световен мащаб и скъпият канадски долар могат да застрашат стабилизирането на канадската икономика, която зависи силно от износа на стоки и суровини, предаде Bloomberg.

Според експертите на КЦБ брутният вътрешен продукт на страната ще се свие с 2,3% през тази година, за да отчете ръст от 3% през следващата. Плавното възстановяване на икономиката ще държи инфлацията под заложеното от централната банка таргет ниво от 2% до средата на 2011 г.

Лихвеното решение на АЦБ се очаква в 14:00 ч. българско време, а това на КЦБ ще се публикува в 16:00 ч. българско време. Британският паунд поскъпва с 0,1% спрямо щатския долар от началото на днешната валутна сесия, а канадската валута напредва с 0,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:48 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още