IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лихвата в Нова Зеландия остава 2,5%, кивито поскъпва

Централната банка загатна, че нови лихвени редукции са малко вероятни

09:51 | 10.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Лихвата в Нова Зеландия остава 2,5%, кивито поскъпва

Новозеландският долар, който е най-добре представящата се валута в света през последните шест месеца, отчете най-високата си стойност спрямо щатския долар за последната година днес. Причина за това стана решението на централната банка да запази основната лихва на ниво от 2,5 на сто. Нейният управител Алън Болард намекна, че нови лихвени редукции са малко вероятни.

Според Алън Болард през последните седмици са се появили все повече доказателства, които показват, че спадът на икономическата активност в страната е към своя край и Нова Зеландия е поела по трудния път към възстановяването. Това се дължи отчасти на стабилизирането на икономиките на основните търговски партньори на Нова Зеландия през второто тримесечие.

Той уточнява, че понижението на вътрешното потребление вероятно е приключило и може да се очаква оживление на жилищния пазар през следващите месеци. Централната банка обаче се притеснява от силното поскъпване на местната валута през тази година, което оскъпява износа на новозеландските компании и прави стоките им по-малко конкуренти на външните пазари.

Алън Болард се опасява, че ако курсът на новозеландския долар продължи да се повишава със сегашните си темпове, устойчивостта на сегашното възстановяване ще бъде застрашена. Той очаква инфлацията да остане в рамките на заложеното таргет ниво в средносрочен план и намекна, че основната лихва ще остане на сегашното рекордно ниско ниво до втората половина на 2010 г.

Курсът на валутната двойка NZD/USD се повиши до 0,6992 щатски долара за един новозеландски след изявлението на централната банка, предаде Bloomberg. Към 9:45 ч. българско време двойката се търгува при ниво от 0,6981 щатски долара за един новозеландски. От началото на днешната валутна сесия кивито поскъпва с 0,4% спрямо щатския долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:51 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още