IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Великобритания излиза от рецесията, потребителското доверие расте

Икономиката е нараснала с 0,2% за трите месеца до края на август, а потребителското доверие на Nationwide записа едногодишен връх

10:09 | 09.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Великобритания излиза от рецесията, потребителското доверие расте

Доклад на Британския институт за икономически и социални изследвания (NIESR) разкри, че икономиката на Великобритания е нараснала с 0,2 на сто за трите месеца до края на август спрямо тримесечието от май до юли, когато брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се сви с 0,3 на сто.

По този начин NIESR, който е един от утвърдените независими източници на икономически данни и прогнози за страната, пръв обяви край на рецесията във Великобритания. Данните на NIESR разкриват още, че това е първото повишение на БВП за последната година и половина.

Данните на NIESR се допълниха с тези на финансовата група Nationwide Building Society, които показаха, че индексът на потребителското доверие във Великобритания се е повишил за шести пореден месец през август и е достигнал най-високата си стойност от май 2008 г.

Показателят, който следи оценката на британските домакинства за текущите икономически условия, както и очакванията им за икономиката в бъдеще, се повиши до 63 пункта през август. Икономистите очакваха той да нарасне до 62 пункта спрямо 61 пункта за месеца преди това.

Проучването на Nationwide се провежда всеки месец сред хиляда души, като стойност на индекса над 50 пункта означава, че броят на потребителите, които очакват финансовото им положение и икономическите условия да се подобрят, е по-голям от този на песимистите.

Новините се добри за финансовият министър на Великобритания Алистър Дарлинг, който прогнозира по-рано през годината, че британската икономика ще се върне към растеж преди края на 2009 г., предаде Telegraph.

Отделен доклад на браншовата организация на веригите за търговия на дребно в страната (BRC) от днес обаче разкри, че в магазините за търговия на дребно се е появила инфлация за първи път от началото на 2007 г. Цените са се понижили средно с 0,1% през август спрямо същия месец на 2008 г.

Икономистите очакват, че Английската централна банка ще запази курса на паричната си политика и няма да промени основната лихва, която е в размер на 0,5 на сто, или стойността на програмата за изкупуване на финансови активи за 175 млрд. паунда по време на утрешното си заседание.

Към 10:05 ч. българско време един британски паунд се разменя срещу 1,6499 щатски долара, като курсът на валутната двойка остава почти без промяна, след като до края вчерашната валутна сесия британската лира напредна с близо 0,9% спрямо щатския долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още