IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Немската индустрия неочаквано се сви през юли

Най-силно намалява производството в строителния и енергийния сектор

13:37 | 08.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Немската индустрия неочаквано се сви през юли

Индексът на индустриалното производство в Германия се понижи с 0,9% през юли спрямо предишния месец, когато се повиши с 0,8% на месечна база. Икономистите очакваха показателят, който следи продукцията на мините, фабриките и компаниите за комунални услуги, да нарасне с 1,6% през юли спрямо първоначално обявения за юни спад от 0,1% на месечна база.

Най-силно през разглеждания месец намалява производството в строителния и енергийния сектор. В сравнение със същия месец на миналата година немската индустрия се свива със 17 на сто, което все пак е по-малко в сравнение с отчетения през юни спад от 17,6% на годишна база. Икономистите очакваха по-малко понижение на индекса от 15,8% на годишна база.

Данните на Федералния статистически офис разкриха още, че немската индустрия отчита ръст от 2,5% през юни и юли в сравнение с април и май. По-рано днес стана ясно, че износът на немски стоки се повишава за трети пореден месец през юли и по този начин помага на немската икономика да отчете изненадващ ръст от 0,3% през второто тримесечие спрямо предходното.

Данните за свиването на индустрията в Германия през юли не оказаха силно влияние върху валутната търговия. Към 13:35 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4473 долара, което прави дневно повишение на курса от 1%. Доларът поевтинява силно поради предложението на ООН да се създаде нова резервна валута на мястото на щатския долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още