IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Застой в индустрията на Великобритания

Индустриалният сектор остава в застой през трите месеца до края на юли, а фабричното производство нараства с 0,2% на тримесечна база

12:47 | 08.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Застой в индустрията на Великобритания

Индустриалният сектор на Великобритания остава в застой през трите месеца до края на юли и отчита спад от 10,7% спрямо същия период на 2008 г. Продукцията в добивния сектор намалява с 0,9%, а тази в енергийния сектор се свива с 0,7% спрямо предишното тримесечие. Най-силно намалява добивът на петрол и газ, както и производството на електроенергия.

Данните на Националния статистически офис във Великобритания имат и позитивен оттенък. Те показват, че индустриалното производство се е повишило с 0,5% през юли спрямо предишния месец, когато нарасна с 0,6% на месечна база. Индексът на индустриалното производство следи продукцията на фабриките, мините и компаниите за комунални услуги.

Междувременно фабричният сектор на страната отчита ръст от 0,9% на месечна база през юли, след като през юни регистрира месечен ръст от 0,6%. Най-много през юли се увеличава продукцията в сектора на химическата промишленост, както и производството на транспортно оборудване. За периода от май до юли фабричният сектор нараства с 0,2% на тримесечна база.

В сравнение с юли 2008 г. индустриалният сектор се свива с 9,3%, а фабричният – с 10,1%. Пазарните анализатори очакваха, че индустриалното производство през юли ще се повиши с 0,2% на месечна база и ще отчете спад от 10,1% на годишна. За фабричният сектор се очакваше ръст от 0,3% за месеца и спад от 11,1% за годината.

В четвъртък тази седмица се очаква лихвеното решение на Английската централна банка (АЦБ). Икономистите са единодушни, че Комитетът за парична политика на АЦБ ще остави лихвата на ниво от 0,5% за шести пореден месец през септември и няма да промени програмата за изкупуване на финансови активи на стойност 175 млрд. паунда.

Към 12:35 ч. българско време една британска лира се разменя срещу 1,6510 долара спрямо курс от 1,6490 преди данните за индекса на индустриалното и фабричното производство през юли. Паундът напредва с 1% спрямо долара от началото на днешната валутна сесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още