IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Немският износ помага на икономиката да отчете ръст през второто тримесечие

Износът се повишава за трети пореден месец през юли, докато вносът остава без промяна

11:30 | 08.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Немският износ помага на икономиката да отчете ръст през второто тримесечие

Немският износ се увеличава значително за трети пореден месец през юли и по този начин помага на икономиката да отчете през второто тримесечие на 2009 г. първия си ръст за последната една година. Износът на стоки се повишава с 2,3% спрямо юни, когато нарасна с 6,1% на месечна база.

Икономистите очакваха по-малък ръст на износа с 1,2%. В сравнение със същия месец на 2008 г. той се е свил с 18,7 на сто, което е по-малък годишен спад спрямо понижението с 22,9% през юни. Германия е най-големият износител в света и износът е гръбнакът на нейната икономика.

Нарастването на немския износ може да се приеме като знак, че световната търговия се е активизирала през последните месеци, предаде Bloomberg. Икономиката на Германия неочаквано нарасна с 0,3% през второто тримесечие спрямо предходното и по този начин излезе от рецесията.

Междувременно вносът на страната остава непроменен в сравнение с юни, когато се повиши с 5,9% на месечна база. Положителното салдо по търговския баланс на Германия се повишава до 13,9 млрд. евро през юли спрямо 12,1 млрд. евро търговски излишък за предходния месец.

Излишъкът по текущата сметка на Германия обаче намалява до 11 млрд. евро през разглеждания месец спрямо 13,5 млрд. евро през юни. Правителството на страната заяви, че прогнозата за спад на брутния вътрешен продукт от 6% през тази година може да се окаже прекалено песимистична.

Икономиката на Германия навлезе в криза през второто тримесечие на 2008 г., когато рецесията намали потреблението по целия свят и износът на немски стоки се сви рязко. Поскъпването на еврото обаче продължава да тежи върху износа на местните компании, защото го прави по-малко конкурентен.

Към 11:05 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4435 долара и 0,8769 британски лири. През последната година единната валута е поскъпнала с 1% спрямо щатския долар и с близо 9% спрямо британската лира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:29 | 02.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още