IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ситуацията на трудовия пазар в Швейцария се влошава

Безработицата в страната се повиши до 3,8% през август, а броят на обявените свободни места продължава да намалява

10:45 | 08.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Ситуацията на трудовия пазар в Швейцария се влошава

Безработицата в Швейцария се повиши от 3,7% през юли до 3,8% от работната сила през август, след като близо 5500 души са загубили своето работно място през изминалия месец. В сравнение със същия месец на 2008 г. броят на безработните се е повишил с близо 57 хил. души, или 60,4 на сто. Икономистите очакваха ръст на безработицата до 3,9%.

Данните на Държавния секретариат за икономика (SECO) разкриха още, че безработицата сред младите хора на възраст от 15 до 24 години нараства с близо 75% на годишна база през август. Над 12 хил. млади хора са останали без работа през последните 12 месеца, в резултат на което общият им брой надскача 29 хил. души. Данните не са коригирани със сезонните колебания.

Съобразеното със сезонните колебания равнище на безработица в страната се повишава до 4% през август, което е най-високото ниво за последните 11 години. Според Швейцарската централна банка безработицата в страната ще продължи да се повишава и може да достигне 6% към средата на следващата година, което ще е рекорд за последните 50 години.

Общият брой на безработните, които са се записали в бюрата по труда, възлиза на повече от 208 хил. души през август. Той се е повишил с 2,1% спрямо предходния месец и с 45,3% спрямо същия месец на миналата година. В същото време броят на обявените свободни работни места продължава да намалява и достига 13 353 през август.

Швейцарският франк поскъпва с 0,4% спрямо щатския долар от началото на днешната валутна сесия. Поевтиняването на щатската валута се дължи на предложението на ООН да се създаде нова резервна валута. То повиши цената на златото над 1000 долара за тройунция по-рано днес.

Към 10:35 ч. българско време един щатски долар се разменя срещу 1,0557 франка спрямо курс от 1,0591 преди данните за безработицата в Швейцария през август. През последните три месеца швейцарският франк е поскъпнал с 5,5% спрямо щатския долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:44 | 28.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още