IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Анкета: Доларът ще спечели от възстановяването на САЩ

Въпреки протестите на развиващите се икономики щатският долар изглежда ще остане валутата с господстващо положение в света

17:38 | 07.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Анкета: Доларът ще спечели от възстановяването на САЩ

Засега изглежда, че американският долар ще остане едно от предпочитаните убежища за инвеститорите в периоди на икономическа несигурност и нестабилност на финансовите пазари. Той остава и главна резервна валута на много от централните банки по целия свят, както и основно разменно средство при обмена на стоки и услуги между отделните държави.

Щатският долар поевтинява от март, когато започна ралито на фондовите борси. Междувременно бюджетният дефицит на САЩ се разрасна застрашително и надхвърли 1 трлн. долара. Подобряването на икономическите данни през последните седмици обаче накара инвеститорите да се насочат към високодоходни валути като еврото и австралийския долар, за сметка на йената и щатския долар.

Но според 42% от участниците във валутната анкета на Investor.bg щатският долар вероятно ще поскъпне спрямо еврото до края на тази година благодарение на стабилизирането на американската икономика. Те са на мнение, че Съединените щати ще излязат по-бързо от кризата и това ще повиши курса на долара спрямо еврото.

Други 28% обаче смятат, че паричната политика на Федералния резерв може да доведе до силна инфлация, която заедно с големия бюджетен дефицит на страната ще обезцени щатската валута. Според тях централната банка на САЩ няма да изтегли достатъчно бързо излишната ликвидност от икономиката и ще предизвика появата на силна инфлация.

Други 19% от участвалите в анкетата 740 души смятат, че курсът на двойката EUR/USD ще се запази в сегашните си нива на консолидация до края на тази година. През последните три месеца курсът на валутната двойка варира в интервала от 1,40-1,44 долара за евро. Слабата ликвидност на валутните пазари закова курса и на останалите основни валутни двойки в тесен рейндж.

Въпреки протестите на развиващите се икономики щатският долар изглежда ще остане валутата с господстващо положение в съвременния икономически свят. И докато данните за състоянието на световната икономика остават противоречиви и неубедителни, склонността на инвеститорите да използват щатския долар и японската йена като убежище, вероятно ще се запази.

Днес тримесечният доларов LIBOR се понижи до нова рекордно ниска стойност. Лихвеният процент по тримесечните междубанкови доларови заеми на пазара в Лондон се понижи до 0,3087% спрямо петъчната си стойност от 0,3144%. Това е най-ниското ниво на тримесечния доларов LIBOR, откакто Британската асоциация на банкерите започва да го изчислява през 1986 г.

Към 17:30 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4335 щатски долара. От началото на тази година щатската валута е поевтиняла с 2,5% спрямо еврото и с 11% спрямо британската лира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:33 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още