IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Негативизмът на европейските инвеститори избледнява, не и спрямо САЩ

Индексът на инвеститорското доверие на института Sentix се повиши до -14,6 пункта през септември

13:30 | 07.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Негативизмът на европейските инвеститори избледнява, не и спрямо САЩ

Инвеститорите в еврозоната продължават да гледат с увереност на бъдещите икономически условия на Стария континент и през септември, а техният негативизъм относно настоящата икономическа обстановка продължи да избледнява с бързи темпове.

Индексът на инвеститорското доверие в еврозоната се повишава до -14,6 пункта през септември спрямо -17 пункта за август. Това е най-високата стойност на показателя от юни 2008 г., става ясно от данните на изследователския институт Sentix.

Анализаторите обаче прогнозираха по-силен ръст на индекса на инвеститорското доверие до -13,7 пункта. Той се повишаваше по време на шест от последните седем месеца под влияние на очакванията, че икономическата обстановка на Европа ще се подобри.

Инвеститорите в еврозоната вече не са така уверени за състоянието на американската икономика през септември, както през август. Това показва, че е възможно стойността на индекса да се влоши при липсата на позитивни икономически данни за американската икономика.

Проучването на Sentix е проведено в началото на септември сред 3 хил. индивидуални и институционални инвеститори от еврозоната. То разкрива, че техният оптимизъм за бъдещето се е разколебал, защото индексът на очакванията се понижава до 5,5 пункта спрямо 8 пункта за август.

Междувременно индексът, който следи оценката им за текущите икономически условия, продължава да се повишава. Неговата стойност възлиза на -32,75 пункта през септември спрямо -39 пункта през август. Това е най-високото ниво от ноември 2008 г. досега.

Еврото напредва с 0,3% спрямо щатския долар от началото на днешната валутна сесия. Към 13:20 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,43439 щатски долара. От началото на тази година еврото е поскъпнало с повече от 2,5% спрямо долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още